Welkom op de site van groep 3/4/5
Eerst een algemeen stukje over onze groep en daaronder komen steeds nieuwe stukjes, foto's en informatie over alle dingen die we in onze groep doen, maken en leren.


Algemeen
De juffen
 
Wij hebben twee juffen, op maandag, dinsdag  en woensdag is juf Gonnie in de klas en op donderdag en vrijdag juf Ellen.
 

Links zie je juf Gonnie en rechts juf Ellen. Echt waar! Maar dan ruim 25 jaar geleden, juf Gonnie was vroeger namelijk de oppas van juf Ellen, leuk he!
 

 
En nu zien ze er zo uit...
 


De klas
 
Hulpmiddelen in de klas

Wij werken in onze klas met een zelfstandig werklicht:


Dit is een verkeerslicht met drie kleuren en door de kleuren weten wij of  hulp mogen vragen (aan de juf of aan een ander kind). Bij groen mogen we hulp vragen aan een ander kind en aan de juf, bij oranje mogen we de juf niet storen maar wel elkaar helpen en bij rood moet het helemaal stil zijn.


Ook werken wij in de klas met een time timer:De juf zet de time timer op 15 minuten en elke minuut wordt het rode stuk kleiner totdat het na 15 minuten helemaal weg is, dan weten wij dat de tijd om is en dat we iets anders gaan doen. De time timer gebruiken we ook in combinatie met het werklicht, we moeten dan bijvoorbeeld 10 minuten stil werken (rood licht) en dan gaat het licht weer op een andere kleur.

Ook hebben alle kinderen een zelfstandig werkblokje

Dit werkblokje kunnen ze tijdens het zelfstandig werken gebruiken. De betekenis is als volgt: rood: Ik werk graag ongestoord verder
groen: Je mag mij wel wat vragen als je vastloopt
Oranje: Ik werk samen met iemand
?: Ik heb een vraag voor de juf 

Dagritme
 
In de groep hangt elke dag het dagritme klaar op de borden van de groepen. 
 
 
In groep 3 gebruiken we pictogrammen met de namen van de vakken eronder. In groep 4  gebruiken we kaartjes met de vakken erop, daarnaast krijgen de kinderen in de loop van het jaar een dagkaart.

In goep 5 werken de kinderen met een dagkaart waarop vermeld staat wat ze die dag gaan doen.

In groep 3 en groep 4 wordt door middel van kleuren (groen en rood) aangegeven welke onderdelen instructie-gevoelig en welke onderdelen instructie-vrij zijn. Op de dagkaart wordt dit doormiddel van letters (z=zelfstandig, i=instructie en s=samenwerken) en gearceerde gebieden aangegeven.

 
Kieswerk

Als we klaar zijn met werken dan mogen we kieswerk doen. De kinderen van groep 3 kiezen op het kiesbord, een vergelijkbaar bord kennen ze nog van de kleuters.
De kinderen van groep 4 en 5 hebben een zelfstandig werkkaart. Deze werkkaart is voor een hele week en er staan verplichte werkjes op die eerst af moeten en daarna staan er allemaal keuzewerkjes op. 
              
                                             
 
 
Ezels en kikkers voor de klas?
 
 

Wisten jullie al dat we ezels, kikkers en zelfs marmotten in de klas hebben? En dat onze juffen allebei kikkers zijn? Er zijn op school ook juffen die ezel zijn en zelfs juffen die ezel en kikker zijn. Volg je het nog? De kinderen van groep 5 straks wel.
We krijgen in de loop van het jaar de  met spelling  de kikkerwoorden en dan weten de kinderen het precies. 
En de ezels en de marmotten? Ook dat zijn regels van spelling. Wil je nu al weten hoe de regels (ook al weer eens) luiden die bij deze dieren horen kijk dan eens op deze link:

spellingregels taaljournaal

In dit overzichtje is ook te zien wanneer welke regel in de methode wordt geleerd (groep 4 t/m 8) en wanneer deze regel in de CITO aan bod komt, dit kan nog wel eens verschillen met wanneer de regel in de methode wordt aangeboden. Voor kinderen die spelling wat lastiger vinden is het belangrijk om de regels te benoemen zoals ze ook op school worden genoemd om verwarring te voorkomen. 

 
 
 
Voor meer (actuele) informatie kunt u terecht bij onze weekbrief: http://www.laurentiusschool.com/ of op onze facebooksite: https://www.facebook.com/sintlaurentiusschoolkekerdom/?fref=ts